Subscribe Us

header ads

On Binlerce Kişi Hocalı İçin Taksime Akın Etti

Hocalı katliamının 20. yıl dönümünde Türkiye ve Azerbaycan, tek yürek oldu. On binlerce kişi İstanbul ve Bakü’de Ermeni mezalimini lanetledi. Televizyonların Taksim’deki anmaya ilgisizliği ise büyük tepki çekti.
Ermeni mezalimini on binler lanetledi
26 Şubat 1992’de Hocalı’da Ermeni soykırımında can veren 613 kurban çeşitli etkinliklerle anılırken, vahşetin faillerine de lanet yağdı. Bayraklarla meydana koşan on binler Taksim’i sloganlarla inletti...
Taksim doldu taştı
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında meydana gelen katliamın 20. yılında, on binlerce vatandaş Taksim’de toplandı. Sabahın erken saatlerinden Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla İstiklal Caddesi’ne akın eden vatandaşlar katliamı protesto etti. Hocalı’da 20 yıl önce yaşanan ve birçok sivilin yaşamını yitirmesine sebep olan olay bu yıl geniş katılımlı bir etkinlik ile Taksim Meydanı’nda anıldı.

Önlemler üst düzeydeydi
Katliama karşı seslerini duyurmak isteyen on binlerce vatandaş Taksim, İstiklal Caddesi ve Galatasaray Meydanı’nı doldurdu. Anma etkinliğinin olaysız geçmesi için polisler çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Fransız Başkonsolosluğu ve Ermeni kilisesi gibi hassas yerlerde sivil ve resmi ekiplerin önlemleri artırdığı bildirildi. Yürüyüşe katılan Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Türk halkının kendilerine verdiği destek için teşekkür etti.
Ortak irade
Azerbaycan halkının yalnız olmadığını daha iyi hissettiklerini anlatan Rüstemhanlı, “Bugün Türkiye’nin ayakta olması beni sevindiriyor. Bu soykırımı dünyaya anlatmak için Türk milleti iradesini ortaya koymaktadır. Bu yürüyüş Türkiye’nin Azerbaycan ile yürek yüreğe olduğunun göstergesidir” diye konuştu. Soykırımı yaşayan bir Azerbaycanlı kadın ise, Türk halkının kendileriyle birlikte olmasından duyduğu mutluluğu gözyaşları içinde belirtti.
HEPİMİZ TÜRKÜZ
- Ankara’da Sıhhiye Parkı’nda düzenlenen mitingte Ermenilerin, 1992 yılında Hocalı’da yaptıkları soykırım protesto edildi. Mitinge katılan binlerce kişi Ermeni mezalimini lanetlerken hep bir ağızdan “Hepimiz Türk’üz, Karabağ Türk’tür, Türk kalacak” diye haykırdı.
- Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, “Hocalı’da yaşanan katliamın bir soykırım olarak BM tarafından tanınmasını, Sarkisyan ve Koçaryan başta olmak üzere suçluların hesap vermesini istiyoruz” dedi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, BM Türkiye Ofisi önüne siyah çelenk bıraktı.
- Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Hocalı katliamı kurbanlarının anıldığı halk yürüyüşüne Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva da katıldı. Bakü’deki Azadlıq Meydanı’nda başlayan ve kurbanların anısına yapılan anıta kadar devam eden yürüyüşe yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı belirtildi.
Türk kanı üzerinden çirkin provokasyon!
Alanın yüzde doksanına Türk Milliyetçileri, kürsü ve çevresine ise “diyalogçular” hakimdi. Emperyalizme kul olmuş bu kişiler, Ermenilerin Hocalı’da bir Türk soykırımı yaptığını dünyaya duyurmak değil duyurmamak için görevlendirilmiş gibiydi. Sloganlar özenle seçilmişti:
“Azerbaycan halkı”, “Hepimiz Hocalılıyız”, “Savaş değil barış istiyoruz”...
Kalabalığın büyük bölümünün katılmadığı sloganlara Azerbaycan’dan gelen milletvekilleri de “Biz Türk’üz, savaş değil soykırım var ve barış değil soykırımcıların cezalandırılmasını istiyoruz” diyerek sert tepki gösterdi.
Birçok siyasi parti ve STK’dan katılımcının bulunduğu alanda AKP Fatih Gençlik Kolları’nın pankart açması öfke yarattı. Azerbaycan Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı’nın uyarısıyla pankart -bir süreliğine- indirildi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin AKP propagandasına başlayınca yuhalandı.
İslam Kalkınma Örgütü Gençlik Teşkilatı adına okunan bildiride Hocalı’nın Humus ve Hama’da yaşananlarla özdeşleştirilmesi, “Azerbancan Türkleri’nin kanı, Suriye’ye müdahaleyi meşrulaştırmak isteyenlerce kullanılıyor” eleştirilerine yol açtı.
Selcan Taşçı

Yorum Gönder

0 Yorumlar