Subscribe Us

header ads

Mahir Çayan - Deniz Gezmiş Alevi mi?


Sürekli gelen sorulardan birisi de “Mahir Çayan Alevi mi? Deniz Gezmiş Alevi mi?” soruları. En baştan 
söyleyelim, hayır değiller.

 Alevi olsalar ne olacaktı? Görüşlerine, icraatlarına hiç katılmadığın halde sırf Alevi oldukları için sahip mi çıkacaktın? Ya da görüşlerine katıldığın halde sırf Alevi değiller diye ret mi edecektin?

Ülkemizde büyük bir sıkıntı var.  Arama motoruna herhangi bir nedenle ünlü olmuş birinin adını yazdığın zaman önerilerde direkt "Alevi mi?" kelimesi çıkıyor. Demek ki halkımız en çok bunu merak ediyor. Böyle bir istatistik olmadığı için bu aramaları yapanların mezhebini elbette bilemeyiz ama insanların neden merak ettikleri hakkında az çok fikir sahibiyiz. Araştırdıkları kişinin eleştirilecek bir şeyi olduğu zaman Alevi olmasını da ekliyorlar suçlamalar arasına. Hatta bazen Alevilikle, dinle hiç ilgisi olmayan insanları bile Alevilikle itham ediyorlar veya  Alevi oldukları için görmezden geliniyor.

Cem evi inşaatı yaparken veya Alevi Derneği kurarken öldürülmedi bu insanlar. Yaptıkları faaliyetler, işledikleri suçlar belli. Denilebilir ki "Kardeşim madem bu insanlar Alevi değil, Aleviler neden sahip çıkıyor o zaman?" Biz sahip çıkmıyoruz bu ayrı bir konu. Bu yüzden genellemeler her zaman yanlıştır. Öte yandan ülkücülerin yetmişli yıllarda Alevilere sırf Alevi oldukları için neler yaptığı da ortada. Ne yapsaydı mesela Aleviler? Türklükten uzaklaşıp İslamcılığa yanaşan ve kendilerini düşman olarak gören, her fırsatta da öldürmeye çalışan bir gruba mı yanaşsalardı? Bugün hala bunlar konuşuluyor çünkü insanlar geçmişte yaşamayı bir türlü bırakamadılar.

Geçmişin kini ve öfkesi devam ettiği için sol örgütlerin Alevileri ve Aleviliği sömürmesi de devam ediyor bu arada. Koyu Sünni sofu bir aileden gelen Dursun Karataş'ın cenazesi, DHKPC propagandası için Cem evinden kaldırıldı. Bilmeyenler için Dursun Karataş, terör örgütü DHKPC'nin lideriydi. Avrupa'da öldü ve cenazesi Türkiye'ye getirilerek Cem evinden kaldırıldı. Birçok Alevi temsilcisi buna tepki gösterdi ama onlar da devletin ajanı olmakla, faşistlikle suçlandı. Sol terminolojide önüne geleni faşist ilan etmek meşhurdur. Benzer şekilde öldürülen bazı PKK'lı teröristlerin cenazesi de Cem evlerinden kaldırılıyor. Hem halk nezdinde Alevileri de PKK'lı gibi göstermek hem de Alevilerin dışlandıkça kendilerine yanaşacağını düşündükleri için propaganda yapıyorlar. Bunlardan ahlak beklemek elbette yanlış olur.

Bu soruları buraya taşımaktan memnun değiliz ama birileri de yalan yanlış yazıyor ve başkaları da onları referans alarak bu yanlışlar üzerinden yeni tezler üretiyor. İnsanlara tavsiyemiz, hiçbir zaman tek kaynağı doğru kabul etmeyin. Burada yazılanları da başka kaynaklardan teyit edin. Pekala biz de yalan söylüyor olabiliriz. 

Uzatmayalım, Deniz Gezmiş de Mahir Çayan da Alevi değildir. Bu liderler içinde Alevi olan İbrahim Kaypakkaya vardır. O da Atatürk düşmanı olduğu için Aleviler tarafından benimsenen ve değer verilen biri değildir. Bugün görüşleri PKK içinde yaşamaktadır.

Biz Türk'üz ve kendimize rehber olarak kabul ettiğimiz tek kişi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bizi Türklüğün dışına çıkaracak, Atatürk'ün yolundan ayıracak, mensubu olmaktan onur duyduğumuz büyük Türk milletinden kopartacak herhangi bir güç yoktur.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar