Subscribe Us

header ads

Kırgızistan ABD Üssünü Kapatıyor

En geç 2014’te kapatılacak
Cumhurbaşkanı Gül’ün kapatılmaması için ABD lehine aracı olduğu WikiLeaks belgelerine de yansıyan Bişkek’teki üs için Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Moskova’da noktayı koydu: İran’ın hedefi olamayız. Üs 2014’e kadar kapanacak.
ABD ile pazarlık yok üs kesin kapatılacak
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev Moskova’da yaptığı açıklamada, ABD üssüne ilişkin önemli mesajlar verdi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ABD’nin Bişkek’teki askeri hava üssü hakkında, “ABD temsilcileri, ülkem ve kendim için pazarlık yaptığımı sandılar. Fakat, şimdi niyetimi anladılar. Üs, 2014’te kapatılacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in konuğu olarak Moskova’ya iki günlük çalışma ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Atambayev, ABD ile İran arasında olası savaş durumunda Bişkek’teki askeri üssün İran roketlerinin hedefi olabileceğine dair endişesini dile getirdi. Atambayev, ABD’yi ülkedeki askeri hava üssünü 2014 yılına kadar kapatması konusunda daha önce de birçok kez uyarmıştı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada da, Atambayev’in, Moskova ziyareti sırasında Devlet Başkanı Medvedev ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğü belirtildi.


Görüşmelere ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen Basın Merkezi, ikili ve bölgesel konuların ele alındığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Kırgızistan’daki askeri üssün kapatılacağı haberleri üzerine Washington harekete geçerek Bişkek’e bir heyet göndermişti. David Dreyer başkanlığındaki ABD Temsilciler Meclisi heyetinin Meclis Başkanı Asilbek Ceenbekov’la görüşmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmezken ziyaretin Atambayev’in Rusya ziyareti öncesi gerçekleştirilmesinin dikkat çekici olduğu belirtilmişti. Atambayev, kaldığı otelde Kırgız diaspora temsilcileriyle bir araya geldi ve Moskova’daki Dostluk Parkı’nda Kırgız kahramanı Manas’ın heykelinin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, aracı olmuştu
Kırgızistan’daki ABD üssü, Türkiye’nin de gündeminde yer almıştı. Hatta Wikileaks belgelerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2009’da Kırgızistan’a ABD üssünü kapatmaması için aracılık yaptığı öne sürülmüştü. Belgelerde, Gül’ün Kırgızistanlı eski mevkidaşı Kurmanbek Bakiyev’e konuyu ilettiği bildirilmişti. Wikileaks belgelerine dayanarak basında yer alan haberlerde ABD’nin Kırgızistan Büyükelçisi’nin Türkiye Büyükelçisi Serpil Alpman ile diyaloguna yer verildi. Görüşmede Alpman’ın ABD elçisine Türkiye yönetiminin müttefiki ABD’yi destekleyerek Bakiyev’i ABD’nin Manas’taki üssünü kapatmaması için ikna ettiğini anlatıyordu. Alpman’a göre ise, Bakiyev Gül’e üssü kapatmalarının gerekçesinin ekonomik olduğunu, şartlar yerine getirilirse üssün kapatılmayacağını söylemişti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar