Subscribe Us

header ads

Milli Mücadelenin Kahramanı Denktaş Asla Unutulmayacak

Milli mücadelenin kahramanı Denktaş asla unutulmayacak
Kıbrıs Türkü ve bağımsızlık için bir ömür adayan efsane liderin ölümü büyük üzüntü yarattı. KKTC ve Türkiye’de defin günü olan 17 Ocak Salı’ya kadar bayraklar yarıya inecek…
Büyük bir devlet adamıydı
KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümü, en az ülkesi kadar Türkiye ve Azerbaycan’ı da üzüntüye boğdu. Dünya basını Denktaş’a geniş yer ayırırken, BM Genel Sekreteri ve Rum lider Hristofyas da taziyelerini sundu.

17 Ocak’ta defnedilecek…
DENKTAŞ, 17 Ocak Salı günü, ailesinin karar vereceği yere, devlet töreniyle defnedilecek. Oğlu Serdar Denktaş, “Babam, kardeşim Raif’in yanına gömülmek istediğini söylerdi. Ancak o milli bir lider… Bir karar alıp Başbakan’a bildireceğiz” dedi.
Tüm camilerde sala okundu…
Kuzey Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinin yılmaz savaşçısı Rau Denktaş için KKTC’deki tüm camilerde sala verildi. Dün de Kur’an okundu, dualar edildi.
Vefat haberiyle Türk dünyası yasa boğuldu
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, salı günü defnedilecek Rauf Denktaş için sadece Kıbrıs’takilerin değil tüm Türklerin matem içine girdiğini duyurdu. Türkiye de yas ilan etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle “Dünyadaki Türklük matem içerisinde” ifadesini kullandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle olağanüstü toplanan KKTC Bakanlar Kurulu, dün saat 11.00’den Cuma günü gün batımına kadar yas kararı aldı. Bayraklar bu süre içinde yarıda kalacak. Toplantıdan sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yarından itibaren cenaze töreninin başlayacağını, önce, cenazenin olduğu Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tören icra edileceğini belirtti. Eroğlu, genel yas nedeniyle Salı günü okulların ve devlet dairelerin tatil edildiğini de açıkladı. Rauf Denktaş’ın naaşı, Salı günü Lefkoşa’daki Selimiye Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından, ailenin karar vereceği yere defnedilecek. Eroğlu, Denktaş’ın uzun süredir rahatsız olduğunu, bir ara şifa bularak herkesi umutlandırdığını, ani bir rahatsızla önceki akşam hayatını kaybettiğini belirti. Eroğlu, “Kıbrıs Türkü, dünyadaki Türklük matem içerisindedir. Üzüntümüz büyüktür” dedi.
Gül de katılacak
Cumhurbaşkanı Eroğlu, cenaze törenine Türkiye’den katılım olacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün törene katılacağını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gelme ihtimalinin büyük olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da törene katılacağını kaydeden Eroğlu, Türkiye ve değişik yerlerden törene katılacak konuklar olacağını belirtti. Eroğlu, Denktaş’ın nereye defnedileceğine aile bireylerinin karar vereceğini söyledi.
Tüm Kıbrıs’ta sala okundu
Bu arada KKTC’deki tüm camilerde Denktaş için sala okundu. Salada, “Kuzey Kıbrıs Türk halkının varolma mücadelesinin yılmaz savunucusu, devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş hakkın rahmetine kavuşmuştur. Kederli ailesinin, halkımızın, Türk ve İslam dünyasının başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin” denildi. Ayrıca, camilerde dün Denktaş için hatim ve yasin okundu.
Bayraklar yarıya indi
Başbakanlık’tan yapılan açıklamada ise KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı dolayısıyla, dünden itibaren  Denktaş’ın naaşının toprağa verileceği Salı gününün bitimine kadar tüm Türkiye’de ve dış temsilciliklerde bayrakların yarıya çekilmesi ve ulusal yas ilan edilmesinin uygun görüldüğü bildirildi.
Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar…
Ömrünü Kıbrıs davasına adayan “Türklük Mücahidi” Rauf Denktaş, hayata veda ettiği son gün eşi Aydın Denktaş’a söyledikleriyle ne kadar duygusal bir insan olduğunu da kanıtladı. Denktaş, yoğun bakımda, eşi Aydın hanıma, “Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar”, evlatlarına da “Sizleri kaybetmekten korkuyorum” diye seslendi. Rauf Denktaş’ın son anına kadar yanında olan kızı Ender Vangöl, Babasının sürekli yatmaktan dolayı ağrısı olduğunu, konuşarak durumunu izah etmeye çalıştığını anlattı. Vangöl, Denktaş’ın, nefes alamaz durumdayken bile eşi Aydın Denktaş için sürekli “Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar” şarkısını söylediğini, kendisinin de şarkıya eşlik ettiğinde, “Sizleri kaybetmekten korkuyorum” dediğini aktardı. Ender Vangöl, babasının, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile diğer Rum liderler için, ’Söyle kendilerine, burası bağımsız bir cumhuriyettir’dedi ve ’Hristofyas’ diye bağırdı “ ifadesini kullandı.
Davasından vazgeçmedi
Ender Vangöl, Denktaş’ın, Kıbrıs müzakerelerinden bahsettiğini, toprak ayarlamalarına, iskana değindiğini ve ”Nasıl olacak, nasıl yerleşecek bu insanlar?“ dediğini kaydetti. Babasına, ”bunları düşünmemesi gerektiğini“ söylediğini, ancak Denktaş’ın ”Benim düşünmem gerek“ diye yanıt verdiğini dile getiren Ender Vangöl, sabah saatlerinde de ”Beni evime götürün“ dediğini, kendisinin de ”Biraz daha güçlen evimize gideceğiz“ karşılığını verdiğini söyledi. Ender Vangöl, babasının bilincini hiç bir zaman kaybetmediğini de belirtti. Perşembe günü, iç organlarında başgösteren yetmezlik nedeniyle durumu ciddileşen Denktaş, eşi Aydın Denktaş’a ”Camiye gidin dua edin. Dua edin, daha fazla çekmeyeyim“ dedi. Denktaş, bu sözlerinden bir gün sonra, 13 Ocak Cuma günü saat 22.00’de isteğine kavuştu.
ABDULLAH GÜL
Sadece Kıbrıs’ın değil Türk milletinin kaybı…
Ebediyete intikalinden derin teessür duydum. Ögürlük mücadelesiyle özdeşleşmişti. Vefatı tüm Türk milletinin kaybıdır.
Tüm Türk milletinin büyük kaybı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs Türklerinin devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle özdeşleşmiş, mücahit devlet adamı Rauf Denktaş’ın ebediyete intikal ettiğini derin teessürle öğrendiğini belirtti. Gül, şunları kaydetti: “Sayın Denktaş’ın kaybı, sadece Kıbrıs Türklerinin değil, tüm Türk Milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir. Halkının haklı davasına adanmış bir ömrün geriye bıraktığı en büyük miras şüphesiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. Kıbrıs Türk halkının bu mirasa sahip çıkarak, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik yarım asırlık mücadelesinde başarıya ulaşması, merhum Denktaş’ın aziz hatırasını yaşatacak en önemli kazanım olacaktır.”
SÜLEYMAN DEMİREL
Kıbrıs kahramanının hizmetleri unutulmaz
Türk dünyası, milletimiz, Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımız, çok büyük bir evlatlarını kaybetmişlerdir. Allah rahmet eylesin.
Yiğit ve yürekli devlet adamıydı
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Rauf Denktaş’ın vefatıyla ilgili mesaj yayımladı. Demirel’in mesajı şöyle: “Türk dünyası, milletimiz, Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımız, çok büyük bir evlatlarını kaybetmişlerdir. Allah rahmet eylesin. 50 seneyi aşan bir mücadelede kendisiyle beraber olduk. Yiğit, yürekli, inandığı davaya sadakatle bağlı bir devlet ve siyaset adamıydı. Kendisi, Kıbrıs davasının kahramanıdır. Hizmetleri unutulmayacaktır. Muhterem eşleri Aydın Hanımefendi’ye ve ailesi efradına, milletimizin bütün fertlerine, Kuzey Kıbrıs’taki kardeşlerimize, onu sevenlere başsağlığı diliyorum.”
DEVLET BAHÇELİ
Kıbrıs Türklüğünün mümtaz ve zirve ismiydi
Türk milleti büyük bir değerini, abidevi bir devlet ve siyaset adamını kaybetti. Milletçe acımız büyük, hüznümüz ve kederimiz tarifsiz.
Türklüğün mümtaz ve zirvedeki ismiydi
MHP lideri Devlet Bahçeli, merhum Rauf Denktaş’ı, ’doğru bildiklerinden asla geri adım atmayan lider’olarak tanımladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı. Denktaş’ı “Kıbrıs Türklüğünün mümtaz ve zirve ismi” olarak nitelendiren Bahçeli, “Türk milleti büyük bir değerini, iftihar edilecek bir şahsiyetini ve dünya durdukça milli hafızalardan silinmeyecek abidevi bir devlet ve siyaset adamını maalesef kaybetmiştir. Milletçe acımız büyük, hüznümüz ve kederimiz tarifsizdir” dedi. Denktaş’ın ömrünün her aşamasında KKTC’nin, uluslararası toplumda eşit ve onurlu bir seviyeye gelmesi için örnek alınması gereken bir çaba gösterdiğini belirten Bahçeli şöyle devam etti: “Denktaş, Kıbrıslı Türklerin varoluş haklarının, vazgeçilmez egemenlik hukukunun yılmaz ve tavizsiz bir savunucusu olmuştur. Geçmişte işgal ve esarete direnen, bağımsızlık tutkusuyla Kıbrıs Türklüğüne umut ve heyecan aşılayan bu büyük devlet adamı yaşarken bile efsaneleşmiştir. Enosis zihniyetinin saldırılarını, katliamlarını sineye çekmemiş; Türk milletinin yardım ve duasıyla Kıbrıs Türkü’nün Doğu Akdeniz’de yıldız gibi parlamasına öncülük etmiştir. İnançlarına ve hedeflerine sımsıkı sarılması, doğru bildiklerinden asla geri adım atmaması, KKTC’nin tanınması ve kabul edilmesi için son nefesine kadar çırpınması hürmetle hatırlanacak nitelikleri arasında yerini almıştır.”
Aziz millete emaneti
Denktaş’la KKTC ile bütünleştiğini, izolasyonlar, baskılar, mahrumiyetler, Rum kesiminin iştahını kabartan çözüm teklifleri ve tek taraflı işleyen planlara teslim olmadığını kaydeden Bahçeli, “Milli davamız olan Kıbrıs meselesi, onun bayraktarlığı ve müdahalesiyle yabancıların çekim alanına kapılmamış ve anavatan Türkiye’nin izinden şimdiye kadar ayrılmamıştır. Ümidim bundan sonra da ayrılmayacağı yönündedir” dedi. KKTC’nin merhum Denktaş’ın aziz millete bir emaneti olarak bağımsız ve dayatmalara boyun eğmeyecek şekilde varlığını muhafaza edeceğini ifade eden Bahçeli, “Türk milleti bu kutlu mirası ne pahasına olursa olsun sahiplenip, hiçbir şart altında yalnız ve bir başına bırakmayacaktır” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın cenaze törenine katılacak. Bahçeli ile grup başkanvekillerinden belirlenecek bir isim de törende hazır bulunacak. Denktaş’ın cenazesi, 17 Ocak Salı günü, devlet töreniyle defnedilecek.
KEMAL KILIÇDAROĞLU
Anısı önünde daima saygıyla eğileceğiz…
KKTC’de büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin liderini yitirdik. Türk dünyasına baş sağlığı diliyorum.
Onun mücadelesi temel kural olmalı
Kılıçdaroğlu, “O’nun mücadelesi Kıbrıslılar için özgür bir toplum yaratma mücadelesiydi” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu, mesajında “KKTC’nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC’nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Anısı önünde her zaman saygıyla eğileceğimiz, büyük devlet adamı Rauf Denktaş’a rahmet, Denktaş ailesi, KKTC halkı ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum” dedi.
Saygıyla anacağız
Kılıçdaroğlu, mesajında, “Denktaş, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini verirken hukukçu kimliğiyle beraber yola çıktı. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Kıbrıs’taki haklı davasını uluslararası arenada yüreklilikle savundu. O’nun verdiği bu mücadele sonunda bugün Kıbrıs bağımsız bir ülke olarak uluslararası arenada çaba harcıyor, sesini duyurmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.  Kılıçdaroğlu, mesajında şunlara yer verdi: “Büyük devlet adamı Rauf Denktaş’ın verdiği bu mücadelenin bundan sonra da sürdürülmesi, her Kıbrıslı yönetici için temel kural olmalıdır. Biz verdiği bu mücadele dolayısıyla Rauf Denktaş’ı her zaman saygıyla anacağız. O’nun mücadelesi Kıbrıslılar için özgür bir toplum yaratma mücadelesiydi. Hukuka, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye her zaman vurgu yaptı her zaman inandı, inandığını da sonuna kadar savundu. Ben, KKTC’nin lideri ve Kurucu Devlet Başkanı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün Kıbrıslılara da başsağlığı diliyorum.”


ORGENERAL NECDET ÖZEL
TSK mensupları, yüce ideallerinin takipçisidir
Geleceğin nesillerine ışık tutmuş, örnek olmuş, gerçek bir Türk milliyetçisini kaybettik. İdeallerinin yaşatılmasının takipçisi olacağız.
İdeallerinin takipçisi olacağız
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Raif Denktaş’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını bildiren Orgeneral Özel mesajına şöyle devam etti: “Ömrünü Kıbrıs Türk’ünün onurlu mücadelesine adamış ve bu uğurda birçok güçlüğe göğüs gererek KKTC’nin kuruluşunu gerçekleştirmiş, daima Anavatan olarak dilinden düşürmediği Türkiye’ye samimi ve gönülden bağlılığı ile bugünün ve geleceğin nesillerine ışık tutmuş, örnek olmuş, gerçek bir Türk milliyetçisini kaybettik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Mehmetçikleri bir baba şefkati ile bağrına basmış, onları kucaklamış, onlarla gönül bağı kurmuş örnek bir lideri kaybettik. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, merhum Denktaş’ın kişiliğini ve hizmetini unutmayacak, onu daima gönüllerinde yaşatacak ve ortaya koyduğu ideallerin yaşatılmasının takipçisi olacaktır. Bu düşüncelerle, Merhuma yüce Allah’tan rahmet, kederli aile fertlerine, Kıbrıslı soydaşlarımıza ve aziz milletimize sabırlar ve başsağlığı diliyoruz.”
Tarih sayfasında yerini aldı
Dışişleri Bakanlığı, Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Büyük Türk milletinin bir ferdi olmayı her zaman en büyük gurur addetmiş olan Sayın Denktaş, Türk milletinin zor zamanlarda bağrından bir kahraman doğurma geleneğini bizlere hatırlatan ve gelecekte de hatırlatacak olan üstün bir lider olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin varolma mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının ve Anavatanı Türkiye’nin en büyük güvencesi ve gururu olan Sayın Denktaş, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ötesinde, dünya ölçeğinde takdir edilen liderlik ve devlet adamlığı vasıflarıyla, çağımızın en haklı davalarından birinin savunucusu olarak, kalplerimizdeki müstesna yerini muhafaza edecektir” ifadeleri yer aldı.
Bize düşen mirasını yaşatmaktır
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Rauf Denktaş’ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı. Kamalak, Denktaş’ın Kıbrıs’ta verilen mücadelenin sembol ismi olduğunu belirttiği mesajında şu ifadeleri kullandı: “Tarih, O’nu kahramanlar listesinde yazacaktır. Manevi liderimiz Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın emri ile başlayan ve Kıbrıs’ımızı özgürlüğüne ulaştırma yolunda en büyük adım olan 1974 Barış Harekatı’nın baş kahramanlarından biriydi. Harekat kararında ve sonrasında Kıbrıs meselesinde Erbakan hocamızın en yakın dertdaşlarındandı. İsmi Kıbrıs davası ile özdeşleşmiş bir kahramanı kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Şimdi bize düşen onun mirasına sahip çıkmaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki; KKTC bağımsız bir devlet olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu duygularla Kıbrıs Türk halkına, milletimize başsağlığı diliyorum. Mekan-ı cennet olsun.”
Unutulmaz bir liderlik sergiledi
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Marmaray’daki ilk ray kaynağı töreninde önceki gün hayata veda eden Rauf Denktaş için başsağlığı diledi. “Kıbrıs davasının sembol ismi Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan şöyle dedi: “Merhum Denktaş, Kıbrıs’ın varlık mücadelesinde, KKTC’nin kurulmasında ve Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarının en güçlü şekilde savunulmasında gerçekten unutulmaz bir liderlik sergilemiştir. Onun yürüttüğü bu mücadele eminim ki KKTC’de aynı aşkla, aynı kararlılıkla sürdürülecektir. Kıbrıs’ta barışın, uzlaşmanın, huzur ve istikrarın sağlanabilmesi özellikle Kıbrıs Türklerinin haklarının korunması için biz de ana vatan Türkiye olarak bu davayı var gücümüzle desteklemeye, Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edeceğiz.”
Azerbaycan’a büyük sevgi duyuyordu
Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası ilişkilerden sorumlu çalışma grubu üyesi ve Azerbaycan Demokratik Reformlar Partisi Başkanı Milletvekili Asim Mollazade, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Azerbaycan’a sevgi duyan bir insandı” şeklinde konuştu. Denktaş‘ın Türk milletini ve halkını düşünen bir lider olduğunu vurgulayan Mollazade şöyle konuştu: “Azerbaycan’da büyük nüfuzu vardı. Defalarca Rauf Denktaş ile sohbet ettim ve onun Azerbaycan‘a duyduğu büyük sevgnin tanığı oldum. Onun ölümü bizim için ağır kayıptır. Türk halkının başı sağ olsun”
Beni oğlumun yanına defnedin
Büyük dava adamı, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın nereye defnedileceği henüz netlik kazanmadı. Serdar Denktaş, babasının nereye gömüleceğine ilişkin bir soru üzerine, Rauf Denktaş’ın 1985 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Raif Denktaş’ın yanına defnedilmek istediğini söyledi. Serdar Denktaş, “Aile yemeklerinde ’beni oğlumun yanına defnedin’diye söylerdi. Elbette ailenin büyük bir bölümü de bunu bir vasiyet olarak kabul etti. Ancak bir başka gerçek de Rauf Denktaş’ın tarihe, bu devlete, bu millete malolmuş bir lider olduğudur. Bugün aileyle oturup konuşacağız, neticede bir karar alıp Sayın  Başbakan’a bildireceğiz” diye konuştu.
Çalışma odasına taziye defteri
Serdar Denktaş, babasının vefatı nedeniyle Rauf Denktaş’ın çalışma ofisinde taziyeleri kabul etti. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, komutanlar, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Rauf Denktaş’ın Lefkoşa’daki çalışma ofisine giderek aileye taziye ziyaretinde bulundu. Vatandaşların da ziyaret ettiği çalışma ofisinde taziye defteri de açıldı. Taziye defterini imzalayan Başbakan İrsen Küçük, Denktaş’ın, ömrünün tamamını Kıbrıs sorunuyla dolu dolu geçiren bir lider olduğunu belirterek, “Kendini tarihe maletmiş ender liderlerden biri. Dünya Türklüğü lideri Denktaş’ı hep saygıyla anacaktır, unutmacaktır” ifadesini kullandı. Demokrat Parti Genel Merkezi ile Denktaş’ın naaşının tutulduğu Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesinde de taziye defteri açıldı. Vatandaşlar, defterlere Denktaş’la ilgili duygularını aktarıyor.
Yeminine sonuna kadar sadık kaldı
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Denktaş’ın Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurarken yaptığı yemine son nefesine kadar bağlı kaldığını söyledi.
KKTC eski Tarım Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Rauf Denktaş’ın “Kıbrıs Türkü’nün Atatürk’ü olduğunu” ifade ederek, Türk Mukavemet Teşkilatı’nı (TMT) kurarken yaptığı yemine son nefesine kadar bağlı kaldığını söyledi. Zorlu Töre, şöyle konuştu:
Milli davayı savundu
“Sayın Denktaş, Kıbrıs Türkü’nün Atatürk’üydü. O son nefesine kadar hep milli davayı savundu, bağımsız cumhuriyeti savundu, istiklali, egemenliği savundu. Türk milletini savundu. Türk Mukavemet Teşkilatı’nı (TMT) kurarken yaptığı yemine son nefesine kadar bağlı kaldı. ’Kendimi Türk milletine adadım’diye ifade eden TMT yeminini son nefesine kadar devam ettirdi. Atatürk nasıl, ’Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’dediyse, Denktaş da son nefesinde ’ben öleceğim ama KKTC vardır, var olacaktır’mesajını Rum tarafına göndermiştir.”
“Yolundan yürüyeceğiz”
KKTC’nin ilelebet yaşayacağını, devlete, bağımsızlığa sahip çıkacaklarını kaydeden Töre, şöyle devam etti:
“Denktaş’ın ruhu ancak o zaman şad olacaktır. O büyük bir milli devlet adamıydı. Nasıl Fatih Sultan Mehmet çağ açıp çağ kapamıştır, nasıl yıkılan Osmanlı toprakları üzerinde Atatürk ulusal bir cumhuriyet kurmuştur, Denktaş da bütün dünyanın gözü ününde bütün dünyanın çıkardığı zorluklara rağmen Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin kurulmasına önderlik etmiştir. Son nefesinde de KKTC’nin devam edeceği mesajını Rumlara ifade etmiştir ve nefesini öyle vermiştir. Onun ruhu mutlaka şad olacaktır. Denktaş büyük bir mücahit, büyük bir mukavemetçi, büyük bir Türk milliyetçisiydi. Bizler de onun yolundan yürümeye devam edeceğiz. Allah rahmet eylesin.”
Londra’daki Türkler cenaze için KKTC’ye akın ediyor
Rauf Denktaş’in vefatı, Londra’da yaşayan çok sayıda Türk ve KKTC vatandaşını yasa boğarken, birçok dernek ve kuruluş başsağlığı mesajı yayımladı. Londra’daki çok sayıda Kıbrıslı Türk cenazeye katılmak için KKTC’ye gitmeye hazırlanıyor. İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ahmet Baştürk, tüm Türk ulusuna başsağlığı dileyerek, Kıbrıs Türkü’nün en büyük kahramanını kaybettiğini belirtti. Baştürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“O bizim için ölmedi. Nasıl Atatürk yaşıyor, yaşatıyorsak, Denktaş’ı da yaşatacağız. Son nefesine kadar KKTC’yi ve Kıbrıs Türkü’nü savundu. Londra’da verdiği konferansta KKTC’ye sahip çıkın demişti. Ben kendi adıma söz veriyorum, KKTC ve İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’ne elimden geldiğince sahip çıkacağım. O’na layık bir şekilde KKTC’yi ve Kıbrıs Türk halkının haklarını savunacağım.”
Turkish Forum UK Trust’ın KKTC asıllı başkanı Zeren Safa da Denktaş’ın vefatının tüm Türk ulusu için büyük bir kayıp olduğunu, yerinin asla doldurulamayacağını belirtti. Safa, “Denktaş, Kıbrıs Türkleri için ilelebet yaşayacak, yaşatılacak bir lider, bir kahramandır” dedi.
Londra merkezli lobi kuruluşu “Embargoed” Grubu Başkanı Emel Cevdet de “Kıbrıs Türkleri, kılıç, kalkan ve yol gösterici ışığını kaybetti. Onun ruhu bize Kıbrıs’ta eşit olduğumuzu kabul ettirici, eşitsizliğe karşı mücadelemizde gerek duyacağımız gücü verecektir. Bu konularda ömrü boyunca savaşmıştır. Ruhu şad olsun, nurlar içinde yatsın” diye konuştu. Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Maviş Fuchs da yayımladığı mesajda, tüm Kıbrıslı Türklere ve Türk ulusuna bu büyük kayıptan dolayı başsağlığı dileyerek, Denktaş’ın fikirlerinin, ideallerinin yaşatılacağını söyledi.
Seymenlerden Toros’a veda
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr.Metin Özaslan, Ankaralılar ve Seymenler olarak Büyük Lider Rauf Denktaş’ın vefatının derin hüznü ve üzüntüsü içinde olduklarını bildirdi. Özaslan yazılı açıklamasında “Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Seymen kostümü ve beratı taşımaktan her zaman onur duymuş olan büyük lider Rauf Denktaş’ı kaybetmenin derin hüznü ve üzüntüsü içinde olduklarını” bildirdi. Özaslan, “Ankaralılar ve Seymenler olarak büyük devlet adamı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet, Denktaş ailesine, Kıbrıs halkına, vatandaşlara ve Türk dünyasına başsağlığı diliyoruz” dedi.
Türk milletinin “Dava Vekili” idi
Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, Hakk’a yürüyen Rauf Denktaş için başsağlığı mesajı yayınladı. Kabaklı’nın mesajı şöyle:
“Örnek şahsiyeti, devlet adamlığı ve son nefesine kadar sürdürdüğü mücâdele azmiyle ”Yavru vatan“ Kıbrıs’tan ”Bala Vatan“ Kerkük’e, ”Atavatan“ Doğu Türkistan’dan Batı Trakya’ya, Kırım’dan Gagavuzya’ya  esir ve mazlum Türk Dünyası’nın kahramanı ve ümidi olan büyük liderimiz, Rauf Denktaş beyin Hakk’a yürüyüşü, azîz milletimizin ve hatta Dünya Türklüğü’nün büyük ekseriyetiyle beraber bizi de büyük üzüntüye gark etmiştir. Denktaş, Cumhurbaşkanı iken pazardan sebzesini, fırından ekmeğini halkıyla beraber alan, arabasını kendisi kullanan, o mütevazı şahsiyetiyle milletimizin gönlünde taht kurmuş, müthiş azmiyle hem Kıbrıs Türklüğü’nün hem de bütün milletimizin ” Dâvâ Vekili “ olmuştur. Bu büyük mücadeleye baş koyduğu ömrü buyunca 6 evladından 3’ünün acısını derin teessürlerle yaşamasına rağmen; hüznünü, matemini kalbine gömerek milletinin ve vatanının hizmetine koşabilme yiğitliğini gösterebilmiştir. O, aynı zamanda vatanının kurdunu – kuşunu, çiçeğini – böceğini, toprağını – taşını, insanını – hayvanını çok sevmiş ve bütün bunları objektifiyle yansıtmış büyük bir fotoğraf sanatçısı, duygu ve fikir adamıdır. Vakfımızın Kurucu Başkanı Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı’nın da yakın dostu ve dâvâ arkadaşı olan, ömrünü Kıbrıs Türklüğü’nün istiklâline vakfeden; devlet ve millet adamlığı, mücahidliği, liderliği, tevazuu ve sanatkâr kişiliğiyle yaşarken abideleşen değerli büyüğümüz, Türk Dünyası’nın gerçek babası ve kahramanı Denktaş’a Cenab-ı Hakk’tan sonsuz rahmetler niyaz ediyoruz. Ailesine, Kıbrıs Türklüğü’ne, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne bütün vatan topraklarında yaşayan azîz milletimize sabr-ı cemil ve başsağlığı diliyoruz.”
Ulusal kahramanı kaybettik
İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajda, “KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı, milletimizin ulusal kahramanı Rauf Denktaş’ı kaybettik. Üzüntümüz büyüktür” dedi. Denktaş’ın ömrünü, “Kıbrıs Türkleri başta olmak üzere Türk milletinin tam bağımsızlık, egemen, başı dik, onurlu yaşama davasına” adadığını belirten Özbey, Denktaş’ın “KKTC’nin devlet egemenliği ve toprak bütünlüğünü, Türkiye’nin bağımsızlık, egemenlik ve bütünlüğünün ön mevzisi olduğu, KKTC’yi kurtaranın Türkiye’yi de kurtaracağı” sözlerini hatırlatarak “Denktaş, kavgasıyla büyük bir mücadele mirası bırakmıştır. Bu miras bizlere büyük bir görev yüklemektedir. Görevimiz, Türkiye’nin ABD denetimi altında parçalanma dayatmalarını kararlılıkla ve cepheden bozguna uğratıp Kemalist Devrim rotasına girerek Kuzey Kıbrıs’la birlikte çağdaş uygarlığın ön mevzilerindeki yerini almasını sağlamaktır. Türk milleti onu her zaman şükran ve özlemle anacaktır” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar