Subscribe Us

header ads

Sözlü Mülakatlarda Katlediliyoruz

Haber ne hikmetse internet sitelerinde ve medyada pek yer bulmamış. Oysa günümüzün gerçeği bu. Bin bir güçlükle okuyup bitirdiğiniz okuldan sonra girdiğiniz sınav neticesiyle bir yerlere atanmayı hayal ediyorsunuz. Genel yerleştirmeler için bir sözüm yok fakat A Grubu diye nitelendirilen mesleklere girebilmek için KPSS'den aldığınız puan yetmiyor. Kurumun açtığı sınava katılmanız lazım, bu da yetmiyor. Kelli felli adamlar bir masanın karşı tarafına yayılıp sizi sözlü sınava tabi tutuyorlar. Bu aşamayı geçtiğiniz takdirde memur olma hayaliniz başlıyor.
Kendimin de yaşadığı bu durumu ne yazık ki Alevi Sünni ayırt etmeden bütün gençler yaşıyor. Aleviler ise bu aşamaya kadar eşit gelmişlerse bile, buradan sonra bir sıfır - hatta birkaç sıfır- yenik devam ediyorlar. Cemaat tavsiyesi olanlar sağ kulvardan daha hızlı bir giriş yapıyorlar. Bakan, milletvekili, müsteşar gibi kartvizitli adamlardan referans mektubu denilen ya da halk arasında torpil diye tabir edilen şey olmadan pek şansınız kalmıyor. Haber verilecek deyip teşekkür ediyorlar. Yoğun iş görüşmesine maruz kalmış olanlar bu teşekkür veya size geri dönülecek gibi lafların ne anlama geldiğini elbette bilir ve başka kapıyı çalar.
ÖSYM denilen ve güvenilirliği eksi sonsuzlarda gezen bir kurumun yaptığı sınavın neticesinde bu zahmetlere katlandığınızı da belirtmek isterim.
CHP’li Akkiraz kapsamlı Alevilik araştırması raporunu tamamladı. Raporda Alevi gençlerin en önemli sorunlarından bir tanesinin KPSS olduğu belirtildi.
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, çok sayıda araştırmacı ve uzmanla birlikte uzun süredir üzerinde çalıştığı Alevilik raporunu tamamladı. Çok sayıda yerleşim yerinde toplam 1952 kişiyle yapılan anket çalışmalarıyla da desteklenen ve önümüzdeki günlerde açıklanması planlanan raporda, Alevilere ilişkin demografik bilgilerin yanı sıra Alevilerin en önemli sorunları da sıralandı. Buna göre Alevi gençlerin en önemli sorunlarından bir tanesi KPSS. Gençler, “Sözlü mülakatlarda bizi katlediyorlar” diye yakınıyor. Alevilerin geneli için çözüm bekleyen en önemli konu Cem evleri. Yurttaşların AKP’ye yönelik eleştirileri Sivas davasında izlenen politika ve hüsranla sonuçlanan Alevi çalıştayları konusunda odaklanıyor. Rapora göre, son 80 yılda her 2 Alevi’den 1’i asimile oldu. Bugün için Türkiye nüfusunun yüzde 15’i Alevilerden oluşuyor.
Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok’un haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak rapor için aylar süren bir çalışma yapıldı. Çalışmaya araştırmacılar, öğretim üyeleri ve gazeteciler de katkı sundu. Raporda öncelikle Alevi yurttaşların yaşadığı yerleşim yerlerinde demografik çalışmalar yapıldı. Bunun için 40 kişilik ekip şehir taraması ve anket çalışması gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün 1914’te açıkladığı “Müslüman nüfusun yüzde 30’u Alevi Bektaşi’dir” bilgisinden hareket eden araştırmacılar, yaptıkları çalışma sonucunda aradan geçen sürede her 2 Alevi’den 1’inin asimile olduğunu saptadı. Bugün itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 15’i Alevilerden oluşuyor. Asimilasyonun en önemli nedeni ise Alevilerin bu kimliklerini sosyal yaşamda ilerlemelerinin önünde bir “engel” olarak görmeleri. Raporda bu görüşü destekleyen çarpıcı bir örnek de yer alıyor; Alevi gençlerin en önemli şikâyet konularından biri Kamu Personeli Seçme Sınavı.
Gençler, “Sözlü mülakatlarda bizi katlediyorlar” diyor.
Aleviler potansiyel suçlu ve “dikkat edilmesi gereken” bir grup olarak görülüyor. Bu yüzden fişlenme korkusu en önemli sorunlardan biri. Bu nedenle anket çalışmalarında kimlik bilgileriyle anketler ayrı ayrı doldurtuldu ve kimlik bilgilerinin imha edileceği taahhüdü verildi. Çalışmada Alevilerin beklentileri ve siyasi eğilimlerine de mercek tutuldu. Bu çerçevede bugün için en önemli talep Cem evlerine yasal statü tanınması.