Subscribe Us

header ads

Madenlerdeki Yağma “İşgal”e Dönüşecek!

Yabancılar için anayasal kılıf
Hükümet, yabancı maden şirketlerinin önünü açmak için, daha önce baypas ederek işlevsiz kıldığı Anayasa’nın 168. maddesini tamamen kaldırmaya hazırlanıyor. Yer altı kaynaklarının kamu eliyle yönetilmesini düzenleyen 168. madde kaldırılınca, yabancı şirketlerin Türkiye’ye akın etmesi bekleniyor.
“Madenlerdeki yağma işgale dönüşüyor”
Kaynak yaratmak amacıyla yabancıya toprak satışının dışında yeni bir karara daha imza atmaya hazırlanan AKP iktidarının, yabancı maden şirketlerinin önünü açmak için işlevsiz kıldığı Anayasa’nın 168. maddesini tamamen kaldırmaya hazırlandığı bildirildi. “Tabiî servetlerin ve kaynakların aranması ve işletilmesi” başlıklı maddeyi, AKP iktidarı 49 veya 99 yıllığına kiralama yoluna giderek geçmişte by-pass etmişti. Hükümetin maddeyi kaldırarak, yabancılara Türkiye’deki madenlerin tapusunu vermeyi planladığı belirtildi.
Kaynakların tapusu
Türkiye’de halen 26 yabancı maden devinin bulunduğu hatırlatan Tapu ve Kadastro eski Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, Anayasa’daki bu maddenin kaldırılmasıyla “madenlerdeki yağmanın işgale dönüşeceğini” söyledi. Hükümetin bu adımla yer altı kaynaklarının tapusunu yabancı şirketlere devretmeye hazırlandığını söyleyen Özkaya, “Ülke madenleri artık ulusal değer olmaktan, kamu mülkiyeti vasfından uzaklaştırılarak özelleştirme adı altında yabancı şirketlere, 26 adet Anglo-Amerikan şirketine teslim edilecek” diye konuştu.
Dev şirketler
Özkaya’nın verdiği bilgilere göre, ülkemizde maden çıkaran şirketleri listesi şöyle: Rio Tinto, BHP-Billiton, US.Boraks, Alcoa New Mont, Anglo Amerikan Corporation, De Beers, Pheps Dodge, Western Mining Corporation, Bp Shell, Normandy, Amoco, White Mining, Gold Field, Magnesit A.S, Omya, Anotolia Minerals D., Odyssey Resources, İnment Mining Co., Noranda, Compagnie İnternation, Cominco Resources İnt., Richard C. Moores, Autin İnvestment, Anglo Gold, Kinross, Eldorado Gold. Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’de olmasına rağmen, Türkiye bor üretiminden yüzde 7 oranında ve sadece ham maddesinden yararlanabiliyordu. AKP döneminde dünya maden devi Rio Tinto ile Avustralya’daki bağlantısı BHP-Billiton aracılığıyla yapılan anlaşmalarla, bu dev şirket Türkiye’de çok önemli imtiyazlar kazandı. Rio Tinto, işlettiği Balıkesir, Susurluk, Bandırma, Balya, Sultançayırı civarında bulunan bor, borax ve bor tuz yataklarının yanısıra Ankara Eryaman, Sincan, Güdül, Kazan, Beypazarı ve Eskişehir Sivrihisar yöresinde de trona (doğal soda) ve bor maden sahalarına sahip. Bu şirketin dışında, çok sayıda yabancı şirket, Türkiye’de altın, gümüş, bakır ve çinko yataklarının işletmesini yapıyor.
Yeniçağ Gazetesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar