Subscribe Us

header ads

Alevilikte Cenaze Namazı

 

Başlıktan da göreceğiniz üzere konumuz Alevilikte cenaze namazı. Mail adresine gelen bir soru üzerine bu konuda internet üzerinde bir yığın araştırma yaptım. Önerilerde çıkan diğer sorulara bakınca, bu konuda bir bilgisizlik olduğu çok belli. “Alevilikte cenaze namazı nasıl olur?”, “Alevilerin cenaze namazı kılınır mı?”, “Aleviler cenaze namazı kılar mı?” gibi bir sürü arama yapılmış.

Eski usule uyarak birkaç dedeye de sordum. Anlattıkları şey açıkçası beni tatmin etmedi. İnternetten bulduğum bilgiler de tatmin etmedi çünkü Alevilikte cenaze namazı bildiğimiz Sünni Hanefi itikadına göre yapılıyor. Cenaze öncesinde ve sonrasında kültürel farklılıklara dayalı bir takım farklar var ama cenaze defin işlemi ve cenaze namazı Hanefi mezhebine göre yapılıyor.

Bu konuda bir asimilasyon olduğu muhakkak. Diğer bütün ibadetler Sünnilerden farklı olduğu halde cenaze namazı neden aynı olsun? Cem ibadeti dış topluma kapalı fakat cenaze herkese açık olduğu için ve yakın zamana kadar Alevi olmanın neredeyse suç sayıldığı da göz önüne alınırsa, mecburiyetten diğerlerine uymak zorunda kaldıkları ve zamanla asıl ritüellerini unutmuş olmaları çok olası.

Görüştüğüm birkaç dede eskiden yatağıyla ve elbiseleriyle gömülen insanlar olduğunu söyledi. Yemek verilmesi, Türkçe dualar okunması gibi şeyler de var. Burada eski Türk inancından kalma adetler de devam ettiriliyor. Son zamanlarda tabut etrafında semah dönenler, bağlama çalanlar da çıkmaya başladı ama bunun da tarihsel bir geçmişi yok. Bir tarafta yakınını kaybeden insanlar ağlarken diğer tarafta bağlama çalınıp semah dönülmesi hiç mantıklı gelmiyor. Örneğin Muharrem ayında veya köyden cenaze çıkan hafta yapılan cem törenlerinde bile semah dönülmez. Cenazede neden böyle bir şey yapılsın? Özellikle son yıllarda aslında ateist olmasına rağmen Aleviliği arka bahçe olarak kullanmak isteyen sol tayfa ve Alevileri asimile ederek Sünnilik içinde eritmek isteyen sağ tayfa arasında sıkıştık kaldık.

Bu konuda elinde belge, makale, kitap vs olanlar turkalevi@gmail.com adresinden ulaşırsa biz de buradan yayınlayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar