Subscribe Us

header ads

Postal Yalayıcısı Geliyor

AKP, düne kadar “postal öpücü” diye aşağıladığı Barzani’ye kucak açtı. Peşmerge reisi, Gül ve Erdoğan’la görüşecek.
Peşmerge reisi devlet başkanı gibi ağırlanacak
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile bir araya gelecek peşmerge reisi Mesud Barzani, Irak’ın terörist olarak aradığı Tarık el Haşimi ile de görüşecek.
Irak’ın kuzeyindeki sözde Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’ye iki günlük bir ziyarette bulunacak. Devlet başkanı gibi ağırlanacağı belirtilen Barzani, bugün İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşacak. Bu arada, Barzani’nin, İstanbul’da bulunan, kaçak Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi ile de görüşmesi bekleniyor. Hakkındaki “terör eylemi” suçlamaları üzerine Bağdat’tan kaçan Haşimi, bir süre Irak’ın kuzeyinde kalmıştı. İstanbul’daki temaslarının ardından Barzani yarın da Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek olan Barzani ile yapılacak görüşmelerde PKK ile mücadele ağırlıklı bir konu oluşturacak. Irak ve Suriye’deki durumun da ele alınacağı ziyaretin, Türkiye ile peşmergeler arasındaki bağların gelişmesinin açık bir yansıması olarak yorumlanıyor.

Gündemdeki konular
Peşmerge reisi Mesud Barzani’nin Türkiye ziyaretinde şu konuları gündeme getirecek:
- Irak merkezi yönetimi ile Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasındaki siyasi kriz,
- Suriye’deki iç karışıklık ve Suriye’deki Kürtlerin Barzani destekli özerk bölge talebi,
- Kürt açılımının yeni stratejisine Barzani’nin vereceği destek,
- Türkiye’nin bazı istekleri kabul etmesi durumunda terör örgütü PKK’nın bazı elebaşlarının Türkiye’ye ölü ya da diri olarak teslim edilmesi.
Barzani’nin, Başbakan Erdoğan ve Davutoğlu ile yapacağı görüşmelerde Suriye konusuna ağırlık vereceği öğrenildi. Barzani Suriye’de Kamışlı merkezli bir Kürt özerk bölgesi kurulması için bir süredir kulis faaliyeti yürütüyor. Bu çerçevede, Erdoğan ve Davutoğlu’na “Suriye’deki Kürtlerin özerklik talebine destek verin” talebini ileteceği bildirildi. Barzani’nin ayrıca Türkiye’nin Suriye Kürt özerk bölgesi kurulmasına ve Irak merkezi hükümetine karşı destek vermesi konularında destek vermesi durumunda bazı terör örgütü elebaşlarının Türkiye’ye teslim edilmesini önerecek. Mesud Barzani’nin Haziran ayından önce bu konuda bir adım atabileceği belirtiliyor.
Amaçları “Kürdistan”ın tanınması
Irak Milli Türkmen Partisi Kurucu Genel Başkanı Muzaffer Arslan, Türkiye ile Irak’ın kuzeyindeki yönetim arasında siyasi ve ekonomik bir birlikteliğin altyapısının oluşturulduğunu söyledi. Kürtçülerin Türkiye, Suriye, İran ve Irak’ı parçalayarak bir Büyük Kürdistan hayalleri olduğunu vurgulayan Arslan, Batı dünyasının Türkiye’ye Kürt meselesinde misyon yüklediğini belirtti. Türkiye’ye “Bu misyon bir şekilde kendi Kürt meselenizi halledin, bunun için size yardımcı oluruz, siz de Irak’ın kuzeyindeki Kürtlerle iyi ilişkilere girin, Kürt meselesini Kuzey Irak’la sınırlayalım” denildiğini ifade eden Arslan, Ankara’nın da bunu kabul ettiğini ifade etti. Barzani’nin, Kürtçülerin hedefi doğrultusunda Suriye’nin kuzeyindeki bölgeye gözünü diktiğini belirten Muzaffer Arslan şunları söyledi: “Barzani’nin hedefi Telafer’i ele geçirmektir. Çünkü Zaho-Duhok-Kamışlı arasında Telafer bir tampon bölge gibidir. O bağı kesen bir yerdir. Üstelik oradan Türkiye’ye geçiş noktası var. Telafer bizim için çok önemli bir bölge. Ama ciddi bir yatırım yapılmadı şimdiye kadar.”