Subscribe Us

header ads

AKP sözcüsü: ‘Cemevi ibadethane değildir’

AKP sözcüsü: ‘Cemevi ibadethane değildir’
KİMSİN SEN ULAN EBU SUUD EFENDİ’NİN TORUNU YENİ FETVA MAKAMI MI?

Aydın İl Genel Meclisi, belediye mücavir alanları dışında kalan yerlerde bulunan cemevlerinden elektrik, su, çöp ve atık su parasının alınmaması buraların bakım, onarım ve inşaatlarına yardım edilmesi yönünde karar aldı. AKP grubu ise Vali’nin kararı onaylanması halinde konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.Aydın İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda yapılan İl Genel Meclisi’nin ağustos ayı dördüncü toplantısında CHP Kuşadası İl Genel Meclisi Üyesi Kurtuluş Geyik’in, ildeki cemevlerinin resmi ibadethane olarak kabul edilerek camiler gibi elektrik, su, çöp ve atık su parasının alınmaması ve yapımı devam eden cemevlerinin inşaatlarına bütçeden pay verilmesi yönündeki önergesi ile ilgili komisyon raporları görüşüldü.
Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, İl Özel İdaresi Kanunu’nda cemevlerine yardım yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgiye rastlanmadığı belirtildi.
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan raporda da, Aleviliğin İslam dininin bir gerçeği olduğu vurgulanarak, bu inançtaki insanların ibadetlerini yaptıkları yerlerin, diğer ibadethaneler gibi bakım ve onarımlarına kaynak sağlanması ve desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
Kültür ve Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ise Kuşadası ve Didim Belediyesi’nin yaptıkları gibi atık su ve su paralarını almamalarının diğer belediyelere örnek teşkil etmesi gerektiği vurgulanarak, belediye mücavir alanlarının dışında kalan cemevlerinin de bakım ve onarımlarının İl Özel İdaresi’nce desteklenmesi gerektiği belirtildi.

CHP VE MHP’Lİ ÜYELERİN OYLARI İLE KABUL EDİLDİ
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu mecliste yapılan oylamada oy birliği ile kabul edilirken, Hukuk ve İnsan Hakları ile Kültür ve Turizm Komisyonu raporları nedeniyle tartışma yaşandı.
AKP grubu, 5302 sayılı Yasa ve Köylere Yardım Yönetmeliği doğrultusunda cemevlerine yardım yapılmasının mümkün olmadığını ve cemevlerinin ibadethane olarak sayılmadığı belirtilerek, bu yönde alınacak bir kararın İl Genel Meclisi’nin görevleri arasında bulunmadığını kaydetti.
Raporları destekleyen CHP ve MHP grupları ise Alevilerin ibadet yerlerinin cemevleri olduğunu ve cemevlerinin hiçbir inanca alternatif olmadığını vurgulayarak, Alevilere karşı ayrımcılık yapılmaması gerektiği belirtildi. AKP ile CHP ve MHP’li üyeler arasında yaşanan tartışmaların ardından, raporlarda yer alan ibadethane kısımları çıkarıldı.
Değiştirilen halleriyle raporlar, CHP ve MHP’li üyelerin oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi.

“ALINAN KARAR YASAL DEĞİL”
Aydın İl Genel Meclisi AKP Grup Sözcüsü Ünal Sarıoğlu, mecliste cemevlerine yardım edilmesi ile ilgili alınan kararın Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından onaylanması durumunda Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti.
Aydın İl Genel Meclisi’nde alınan bu kararın yasal olmadığını iddia eden Sarıoğlu, kararların oylaması sırasında AKP grubunun karşı oy kullandığını, Vali Coş’un kararı onaylamayarak meclise geri göndereceğine inandıklarını ifade ederek şunları söyledi: “5302 sayılı Yasa ve Köylere Yardım Yönetmeliği doğrultusunda cemevlerine yardım yapılması mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da belirttiği üzere cemevleri ibadethane olarak sayılmıyor. Bu yüzden Valimizin bu kararı onaylamaması gerekiyor. Eğer valimiz kararı onaylarsa Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuracağız. Bu konuda kendi hukuk komisyonlarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar