Subscribe Us

header ads

S400'ler, F35'ler, SU57'ler Yerine Yerli ve Milli Üretim

Aşağıda S400'ler hakkında uzman kişiler tarafından yapılmış bir tartışma programı var. Vakti olanların izlemesini tavsiye ederim. Biz millet olarak hamaset edebiyatını biraz fazla sevdiğimiz için bir konu hakkında bilgi edinip sağlıklı yorumlar yapmak yerine kahvehane ağzıyla konuşmayı da severiz. Program fazlasıyla uzun ve doyurucu bilgiler verecektir merak edenlere.

Ben konudan ziyade bu işin milli olması tarafından bakıyorum. Amerika'dan, Rusya'dan, Çin'den bir şeyler almak yerine biz üretelim. Dışarıya bağımlı olmak yerine kendimize yetelim. Bu potansiyele ve kapasiteye fazlasıyla sahibiz. Evet, milli savunma alanında yapılan çalışmalar var. İha ve Sihalar yapılıyor. Tusaş tarafından yapılan Atak helikopteri var. fakat bunların tam olarak yerli olduğu söylenebilir mi? Örneğin Pakistan'ın da talep ettiği T129 Atak helikopterinde ABD’li Honeywell ile İngiliz Rolls-Royce ortaklığı olan Light Helicopter Turbine Engine Company (LHTEC) motorunu kullandığımız için Amerika izin vermedi ve sevkiyat yapılamadı, yeni motor arayışlarına gidildi. Şu anda daha çok ön plana çıkan Mili muharip uçağı TFX projesi var. 2030'lardan itibaren envantere gireceği söyleniyor.

Amerika'nın Türkiye'yi F35 programından çıkarmasının Türkiye'ye en büyük faydası, yerli projelere daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Bir uçağı veya füze sistemini alarak iş bitmiyor. Bunun daha sonraki yedek parçası, teknik desteği, yazılımsal yardımı vs. gibi işlemler yüzünden ürünü aldığımız ülkeye sürekli bağımlı hale geliyoruz. F35 iptal olunca gözler hemen bu uçakların muadili durumunda olan Rus Su57 uçaklarına çevrildi. Bu büyük bir yanlış çünkü konu hakkında çalışan uzmanların söylediğine göre biz şu anda SU57 için sipariş versek bile 5-7 sene içinde teslim edilebiliyor ancak. Bu süre içinde eğer milli muharip uçağına yoğunlaşılırsa kendi uçağımızı da yapabiliyoruz. Türk Milleti için birkaç cılız ses dışında buna itiraz eden kimse yok. Toplumun tamamı yerli üretimden yana ama bir yandan da göz bebeğimiz olan tank palet fabrikasını özelleştirmeye kalkan insanların yerli bir üretime ne derece önem vereceğine dair endişeleri var.

17 senedir sata sata bitiremedikleri Cumhuriyet kazanımlarını yok sayıp "Doksan senede heykel dikmek dışında ne yaptınız?" diye cahilce yorum yapanlar var. Bir zamanlar kendi uçağımızı üretip, ihraç ediyorduk. Devrim otomobilinin başına gelenler herkesin malumu. Milli meslelerde partizanlık yapılmaz. Ülkenin ve milletin menfaatine olan her konuda kenetlenip destek olunur.
Yine yaparız yeter ki bu işlere gerçekten önem verilsin. Her seçim döneminde raftan indirilip tarihi değiştirilerek yeniden meydanlara asılan "Yerli otomobil xx tarihinde yollarda, yerli uçağımız xx tarihinde göklerde." gibi sazan avlayan seçim yatırımlarına kurban edilmesin.
-Sungur

Yorum Gönder

0 Yorumlar