Subscribe Us

header ads

Teröriste Yardım Ve Yataklık

Suriye ve Irak’ın silahlı düşman ilan ettiği isimleri baş köşede ağırlayan AKP iktidarını, Türkiye’yi
düşürdüğü durum için muhalefet böyle suçladı.
Koruma ve araç tahsisi...
PKK’yı destekledikleri için geçmişte hem bazı Batı ülkelerini hem de Suriye ile Irak’ı suçlayan AKP iktidarının Suriye ve Iraklı teröristlere arka çıkmasına muhalefetten çok sert eleştiriler geldi. CHP ve MHP, Ankara’nın bazı isimlere koruma ve araç bile tahsis etmesinin Türkiye’yi BM karşısında sıkıntıya sokacağına dikkat çekti.
Derhal sınır dışı edilmeli
Muhalefet şu ortak görüşlerde birleşti: Hatay kampında kalanlar Suriye’de çatışıp döndüğünü açıkça itiraf ediyor. Türkiye terör ihraç eden ülke konumuna düşüyor. Bu, çok ciddi sıkıntı yaratır. Haşimi de derhal sınır dışı edilmeli. Anlaşmalar çiğneniyor. Doğu Türkistanlıları kabul etmeyen Türkiye, Haşimi’yi niye kabul ediyor!

PKK için Batı’yı suçlayan Türkiye aynı duruma düştü
Başbakan Erdoğan, geçen hafta Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’yi kabul etmişti. Irak’ta adı, Başbakan Maliki’ye bombalı suikast iddiasına da karışan Haşimi hakkında terörist faaliyetlere katılma ve organize etme gerekçesiyle tutuklama kararı çıkmıştı.
Teröre destek veren ülke durumuna düştük
Suriye ve Irak’ı, geçmişte PKK terör örgütünü destekledikleri için suçlayan Türkiye AKP iktidarının izlediği yanlış politikalar yüzünden aynı suçlamalara maruz bırakıldı.
AKP iktidarının Suriye ve Irak merkezi yönetimiyle gerilim politikası sürerken, özellikle 1990’lı yıllarda bu iki ülkeyi teröre destek vermekle suçlayan hükümet, izlediği yanlış politikalar yüzünden şimdi aynı suçlamalara maruz kaldı. AKP’nin, Suriye’nin terörist olarak kabul ettiği Özgür Suriye Ordusu ve diğer silahlı gruplara desteği, yerli ve yabancı basında gündem olurken, Irak’ın terör eylemlerinin organizasyonunda yer aldığı gerekçesiyle mahkum ettiği için Bağdat’tan kaçan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi de Ankara’da ağırlandı. Geçmişte teröre destek veren iki ülke yönetimleri, şimdi Türkiye’yi teröre destek vermekle suçluyor. CHP ve MHP, Haşimi’ye ev ve koruma tahsis edilmesine tepki gösterirken, AKP’nin izlediği yanlış politikalar yüzünden sıkıntılar yaşayabileceğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ileride Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanabileceğini söyledi.
Ciddi sıkıntılar yaşanır
Özgündüz “Şu anda bu iki ülkenin geçmişte yaptığının aynısını bizim hükümetimiz yapıyor” dedi. AKP’nin politikalarının Birleşmiş Milletler (BM) açısından da sakıncalı olduğunu dile getiren Özgündüz şunları söyledi: “Gazetelere yansıdı. Türkiye’deki kamplarda kalanlar ‘gidiyoruz eylem yapıp geri geliyoruz’ dediler. Bu, Türkiye’yi BM açısından da sıkıntıya sokacak. AKP, bu adamların Suriye’ye girip, eylem yapıp, geri dönmesini destekliyor. Uluslararası hukuka göre bu bir savaş sebebidir. Türkiye bir başka ülkeye terör ihraç etmiş oluyor. Suriye hükümeti, gelecekte Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarını talep edebilir.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise hükümetin Suriye’deki muhalif unsurların içindeki askeri unsurlara destek çıkmasının yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin başka ülkelerde silahlı muhalefet yapan gruplara yardım etmesi, komşuluk ilişkilerine, uluslar arası hukuka ve meşruiyete aykırıdır. PKK, dünyanın terörist kabul ettiği bir örgüt. Ama bu durum, Suriye açısından bir şey değiştirmiyor. Bizim PKK için söylediğimizi şimdi Suriye yönetimi silahlı gruplar için söylüyor. Hükümetin bu gruplara desteğini gözden geçirmesi gerekir. Yoksa Türkiye ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir.”
Erdoğan’la “destek” görüşmesi
Terör eylemlerine karıştığı gerekçesiyle hakkında çıkan tutuklama kararı nedeniyle Bağdat’tan kaçarak önce peşmerge reisi Mesud Barzani’ye sığınan, ardından da Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi’ye hem lüks bir konut hem de koruma ve araç tahsis edildi. Haşimi’nin, Irak’ın 3’e bölünmesi konusunda ABD ve peşmerge reisiyle birlikte işbirliği yaptığı biliniyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin de Haşimi’ye kuçak açtığı bildiriliyor. Haşimi, Irak’ın Kürt bölgesi, Sünni ve Şii bölgesi olarak bölünmesi için çaba sarfediyor. Cumartesi günü Başbakan Erdoğan ile de bir araya gelen Haşimi, Miliyet’ten Aslı Aydıntaşbaş’a açıklamalarda bulundu. Erdoğan’dan destek isteğıni belirten Haşimi, “Irak’ta artık Haşimi ve Maliki kavgası olmasının ötesinde bir mezhep kavgası ve Kürdistan bölgesel yönetimi ve Bağdat arasında gittikçe bozulan ilişkiler var. Türkiye’ye çok ihtiyacımız var. Erdoğan’la bunları konuştuk” dedi.
“Korumaya almamalıydık”
Haşimi’nin Türkiye’de ağırlanıp korumaya alınmasına bir tepki de MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru’dan geldi. Doğru şunları söyledi: “Şu anda zaten terörle mücadele ediyoruz. Teröre muhatap oluyoruz, her türlü uluslararası desteği istiyoruz. Bu noktada terörizmle mücadelede her türlü uluslararası müeyyideyi takip etmeliyiz. Haşimi’nin Türkiye’ye getirilmesi, korunmaya çalışılmış olması uluslararası kamuoyunda sıkıntı yaratacaktır. Zaten şu günlerde PKK saldırılarını iyice artırdı. Teröristler Kandil’den geldiği zaman nasıl oradan çıkartılmasını istiyorsak, bizim de aynı duyarlılıkla davranıp Haşimi’yi koruma altına almamamız gerekiyordu. İlerideki günlerde bu konu büyük sıkıntı doğuracaktır.” MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Suriye ile terör ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşmasının 6 Nisan 2011 tarihinde TBMM’de kabul edildiğini hatırlatarak “AKP bu anlaşmayı bozmuştur” dedi. Türkiye’ye göre PKK’nın, Suriye devletine göre de Özgür Suriye Ordusu veya diğer silahlı grupların terör örgütü olduğunu belirten Şandır sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün Suriye’nin PKK’ya verdiği desteği teröre destek olarak sorgularken, suçlarken, bugün Türkiye, Suriye nezdinde aynı konuma düşmüştür.”
Sınır dışı edilmeli
Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Haşimi’nin derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini belirten MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu şunları söyledi: “Hakkında suçlamalar olan, uluslararası devletler arası aranan insanı AB müktesebatına göre iade etmek zorundayız. AB ile Türkiye arasında Suçluların İadesi Antlaşması yapıldı. Bu antlaşmanın kapsamına göre hareket etmek zorundayız. Ne yaptığımız belli değil. Suriye konusunda Türklük konusunda da böyle. Sözde büyük devlet rolü oynamaya çalışıyorlar, ama büyük devlet olma, devlet adamı olma kültürleri yok. Haşimi’nin kesinlikle Türkiye’de yeri yok. Sınır dışı edilmesi gerekiyor. Doğu Türkistanlıları kabul etmeyen Türkiye, Haşimi’yi neden kabul ediyor?”