Subscribe Us

header ads

Cemevinin Aylık kirası 8225 TL

İstanbul'da yaklaşık 600 yıllık geçmişi olan bir dergah ve cemevi var: Şahkulu Sultan Dergahı Cemevi tarihi eser olduğu için mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait. Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu şekilde sayısız gayrı menkulü var. İhale usulü, başvuru veya başka şekillerde özel kişi ve kurumlara belirli süreler için kiralanıyor.
Bu kiralama konusunda en şanslı olanlar ise dinci vakıf ve cemaatlar. Hemen hepsinin , üzerinde tepindikleri birkaç yüz yıllık binaları var. Kimisinin kirası çok düşük, kimisi ise bedelsiz. Şahkulu Sultan, Karacaahhmet gibi yerleri diğer tarihi kurumlardan ayıran özelliği ise buraların birer ibadethane olması. Yüzlerce yıldır değişmeden Alevi inancının yaşandığı ve yaşatıldığı yerler olması. Devlet Alevileri resmi olarak tanımıyor, Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiyor hatta en birinci ağızlardan zaman zaman hakaret ve iftiralar dahi ediliyor.
Genel bütçeden her yıl en büyük payı Diyanet İşleri Başkanlığı alıyor. Devasa bir bütçesi ve çalışan kadrosu var. İmamların maaşları, camilerin elektrik su giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Alevilerin ise böyle bir hakları yok. Cemevlerini kendileri yaptırıyor, o binalarda çalışan insanların maaşlarını kendileri veriyor. Hatta kendisine ait olan yerler için bizzat devlete kira bile veriyorlar.
 En taraflısından en tarafsızına kadar elini vicdanına koyup düşünmesi lazım. Bu yapılan hak mıdır? Aleviler de vergi veriyor, askerlik yapıyor, vatandaşlık borcunu eksizsiz ödüyor. Türk ırkının bir ferdi ve Türk kültürünün yegane temsilcilerinden olmasına rağman ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Cumhuriyet düşmanı güruhlar hiçbir hakları olmadığı halde yüzlerce yıllık tarihi binaları ayaklarıyla kirletirken, Aleviler zaten kendilerine ait olan bir bina için neden ayda 8 bin lira kira veriyor?




Yorum Gönder

0 Yorumlar