Subscribe Us

header ads

TTK’nın Yanlışları Saymakla Bitmiyor!

Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanı Yusuf Halaçoğlu, kurumu son dönemlerde yaptığı çalışmalar nedeniyle ciddiye almadığını söyledi
Türk Tarih Kurumu, ilk kez “Türkler- Kürtler sempozyumu” düzenledi. Sempozyuma tebliğ sunanlar “Türk iyi ata binerden, Kürt ölesiye savaşıra, Kanuni’nin ‘Kürtlerden sur yaptım’ ve Fatih’in hocası Molla Gürani Kürt’tü”ye kadar bir dizi sav ileri sürdü. Eski TTK Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, yanlışların hangisini düzelteceğini şaşırdı. Halaçoğlu, “Kim söylemiş bunlar, nereden almışlar ki? Böyle şeyler bu sıralar inanılmaz popüler oldu herkes kullanıyor. O tarihlerde öyle şecere bulmaları mümkün değil. Uydur uydurabildiğin kadar” dedi.
Her işleri yanlış
Yusuf Halaçoğlu, Haydar Ağa’nın da Kürt değil Alevi olduğunu söyledi. Halaçoğlu, “Dersim denilen o bölgede zaten Aleviler var Aleviler de Türkmen’dir” diye konuştu. ‘Kürtlerden sur yaptım’ sözünün gerçekle bir ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Halaçoğlu, o bölgelerin Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmediğini anımsattı. Kürtlerin yaşadıkları bölgelerin Yavuz Sultan Selim tarafından fethedildiğini vurgulayan Halaçoğlu, “Kürtlerin desteğiyle mi olacağını zannediyorlardı kaç tane Kürt vardı ki? Bunların hepsi saçma sapan şeyler” dedi.
Siyasi açıklamalar
TTK’nın son zamanlarda siyasi açıklamalar yaptığına dikkat çeken Halaçoğlu, amacının iktidara yaranmak olduğunu söyledi. TTK’nın yaptığı açıklama ve çalışmaları ciddiye almadığını belirten Halaçoğlu, şöyle konuştu: “Yaptıkları hiçbir açıklamayı ciddiye almıyorum. Selçuklu döneminde Selçukluların yıkılışından sonra madem Kürtler orada çoktu niye bir beylik kurmadılar dedim. Hala kimse cevabı veremedi. En küçük aileler bile o bölgede beylik kurmuş onlar neden yok. Osmanlı dönemine girdikten sonra da orada kesinlikle Kürdistan diye bir eyalet yok, Diyarbakır eyaleti var. Sultan Melikşah zamanında 1117’de Kürdistan tabiri geçiyor. O da aşağıdaki Süleymaniye bölgesi sınırları çizilmiş. 60’larda yazılmış Kazvimi’nin Emil Setul Kulüb eserinde sınırlarını belirlermiş tamamen Irak bölgesinde. Kaldı ki Osmanlı bölgesinin zaten düzenli kabile hayatı olan bir grup da değildir. Kendilerine de zaten Kürt denmiyor ya Kırmanç deniyor ya başka bir şey Kürt kelimesi bile Kürtçede yok.”