Subscribe Us

header ads

Vekillerden (kendilerine) ZAM Mesaisi

Bu değişiklik 4 partinin önerisi ve oylarıyla kabul edildi. Milletvekilleri nin emekli maaşları emekli oldukları kuruma göre 3 ile 5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu düzenlemenin yasalaşmasıyla milletvekillerinin emekli maaşları da eşitlenmiş oldu.
Emekli maaşı 5 bin 600 TL
Hürriyet Gazetesi’nden Turan Yılmaz’ın haberine göre; Fransız parlamentosunda kabul edilen sözde soykırım inkarını suç sayan yasaya yönelik tepkilerin sürdüğü saatlerde gerçekleşen değişiklikle, bugüne kadar TÜFE oranında artan bakan ve milletvekili emekli maaşları Cumhurbaşkanının aylık ödeneğine endekslendi. 5 bin 600 TL’ye çıkarılan milletvekili emekli maaşı bu değişiklikle bundan böyle Cumhurbaşkanı ödeneğindeki değişime göre arttırılacak. Ancak milletvekilleri en az 2 yıl süreyle vekillik ya da bakanlık görevinde bulunmaları, emeklilik yaşı ile prim gün sayısı koşullarını sağlamaları kaydıyla bu yüksek maaşlı emekliliğe hak kazanacak. Bu koşulları yerine getirenlere, Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneğin yüzde 40′ı esas alınarak Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42′si oranında emekli maaşı bağlanacak. Buna göre, 2012 yılında emekliliğe hak kazanan bir milletvekilinin emekli aylığı 5 bin 600 TL olacak. Genç yaşta milletvekilli olup, emeklilik hakkını elde edemeden Meclis dışında kalanlar da, yasayla öngörülen koşulları yerine getirdiklerinde milletvekili emeklisi olabilecekler.
Ölüm halinde şart yok
Bakanlık veya TBMM üyeliği görevleri sırasında veya bu görevlerin sona ermesinden sonra ölenlerin hak sahiplerine, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuş olma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesi açısından bu şart anmaksızın, hesap edilen aylık esas alınarak ölüm ya da dul ve yetim aylığı bağlanacak. Ancak, ölen bakan ve milletvekillerinin hak sahiplerine bağlanan aylık bu aylıktan düşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilecek. Bu aylıklar, Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödenekteki değişime bağlı olarak yeniden hesaplanarak ödenecek.
Maddenin gerekçesinde, “Dışarıdan Bakanlık veya TBMM üyeliği olarak görev yapmış olanlara, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakanlık görevlerinde bulunmuş olanlara olduğu gibi Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneği esas alınarak aylık bağlanması ve aylıkların artışının Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlanması amaçlanmaktadır” denildi.
Dört parti uzlaştı jet hızıyla çıktı
Bu değişiklik için TBMM Başkanı Cemil Çiçek de devreye girdi. Çiçek, ilaçta katılım payı yasasının görüşüldüğü sırada dört partinin grup yöneticileriyle bir araya geldi, ardından da dört partinin Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin imzalarını taşıyan önerge ile yasada değişikliğe gidildi. Dört partinin grup yöneticileri de, Meclis’ten jet hızıyla geçen değişikliğe desteklerini Genel Kurul’da söz alarak dile getirdiler.
—————————————————————–
Bizim yıllardır savunduğumuz tezler bir günde çöktü şimdi. Bunlardan birincisi: Hükümet çok cimri diyorduk. Her yıl gerek asgari ücrette, ferek emekli maaşlarında, memur zamlarında hükümet dilenciye verilse yüzünüze çarpılacak bir zamla aile fertlerinin günlerce kulağını çınlatırdı. Şimdi görüyoruz ki zam konusunda cimri falan değillermiş. Gayet bonkör daranıyorlar. Babasının kesesinden harcar gibi asgari ücrete çalıştırdığı milyonlardan kesilen vergilerle, bir asgari ücretlinin bir yıllık maaş toplamından daha fazla emekli maaşı alıyorlar. Hemen her konuda taşeronlaşmaya giden hükümetimiz bu konuda neden taşeron işçisi vekil kullanmaz merak eder dururum. Sözde milletin vekili olmalarına rağmen, milletin uzaktan yakından hiç  tanımadığı bu adamlar nasıl bizim vekilimiz olurlar anlamıyorum. Bu kadar maaş vermek yerine ihale açılsın ve taşeron vekiller alınsın.
Buradaki kastım – bir kısmının zaten olduğu gibi- yabancı ülkelerin taşeronu değil doğrudan sözleşmeli çalışan miletcekilleri. Böyle olunca ne emekli maaşı, ne sosyal haklar hiç bir derdiniz kalmıyor. Konuya girince biraz raydan çıkardım geri dönüyorum ikincisine: Hep yakınır dururduk, “yahu neden bir kez olsun oybirliğiyle kararlar alınmaz, bütün partilerin ortak kararlarıyla kanunlar yapılmaz” diye. Şimdi gördük ki bu da öyle değilmiş. Gecenin bir saatinde kimsenin itiraz etmediği, kavgasız gürültüsüz, sessiz sedası yasa geçirildi.
Milletvekilleri sözkonusu olan milletin menfaatleri değil de kendi menfaatleri olunca nasıl da işbirliği yapıyorlarmış. Eee ne de olsa yakında bunlar da emekli olacaklar. Şimdiden kendi geleceklerini hazırlasınlar. Çıkıp ta yetmiyor buy maaş demiyorlar mı ağzının üstüne oturtasın geliyor yumruğu ki büyük olasılıkla bu mümkün değil.
650 liraya çalışan asgari ücretlinin bu maaşa nasıl kira ödediğini, yolunu yemeğini, elektrik su yakacak vs. giderlerini nasıl karşıladığını hiç düşünmez. Bu başlı başına bir bilim dalı olmalıdır.
Konuyu yine dağıtmadan kapatıyorum siz nasıl olsa anladınız…

Yorum Gönder

0 Yorumlar