Subscribe Us

header ads

Türkler ve Kırgızlar

Bu yazıya başlama sebebim aslında Kırgızistan’daki durumla ilgiliydi. Ancak televizyonlardan duyduklarımdan sonra yazıyı değiştirmeye karar verdim çünkü bu daha önemli ve daha tehlikeli bir konu.
Bir haftadan beri ara sıra da olsa Kırgızistan’daki halk ayaklanması ve iktidar değişikliğiyle ilgili hemen her televizyonda haberler yapılıyor. Ancak bu haberleri başlığı çok ilginç. Birkaç tanesini örnek vereyim.
– Kırgızistan büyükelçisi Kırgıstan’da olaylar sırasında  ölenlerin içinde Türk olmadığını bildirdi.
– Yağma olayları nedeniyle Türklerin malları yağmalandı.
– Dışişleri, Kırgızistan’daki Türkleri paniğe kapılmamasını söyledi.
– Türkler halk ayaklanmasından endişe duyuyor.
Bunlar gibi bir sürü haber yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Sanki Kırgızistan başka bir miletmiş gibi sürekli Türkler ve Kırgızlar diye ayrım yapılıyor.
Bir şeyi kırk kez dersen olurmuş diye bir atasözümüz vardır. Gerçekten doğruymuş. Sovyet maymunları devrim yaptığı zaman Asya’yı istila etti ve orada bulunan bütün Türk boylarını ayırdı ve ötekileştirdi. Yıllarca onları birbirinden uzak tuttu ve sürekli düşmanlık körükledi. Nitekim Sovyet çöktü ve Turan için en müsait olan durumda Moskofun ayırdığı Türk boyları birer birer ayrı devletler kurdular. Parçalanmış güçsüz bir vaziyette yine Rusyanın idaresinde kaldılar. Aslında Moskofun istediği de tam olarak buydu. Çünkü onlar da biliyordu bu mayanın tutmayacağını ve eninde sonunda parçalanacağını. Sonunda ise Asyada tek yumruk bir Türk devleti yerine parça parça Türk boyları onlar için daha idealdi. Sovyet çökse bile Asyanın hakimi yine Ruslar olacaktı. Oldular da.
Örneğin tarihte Azeri diye bir Türk boyu olmamasına rağmen, Hazar’ın batısında yaşayan Oğuz Türklerine Azeri diye diye onları Azeri yaptılar. Orada yaşayan Türkle de artık kendilerini Azeri olarak tanımlıyorlar.
Rus işgali altında 70 yıl inlemiş bir Türk yurdu işgal sonrası yeniden toparlandı ancak parçalar halinde.
Bugün Kırgızistan için de durum böyle. Orası sanki bir Türk yurdu değil dünya üzerinde yaşayan herhangi bir ülkeymiş gibi Türkler ve Kırgızlar diye ayrım yapılıyor. Plan tutmuşa benziyor, zira tutmasa bugün bu ayrımlar yapılmazdı. Teyze darbe yapmış Rusça konuşuyor. Ruslar çöküşten sonra bile elini Türklerin üzerinden çekmedi sürekli yeni yeni oyunlar kurarak egemenliğini devam ettirdi.
Bize düşen bu oyuna gelmemek
Türk birdir. Türk tektir

Yorum Gönder

0 Yorumlar